Siste nytt‎ > ‎

Onsdag 18. november kl. 12

lagt inn 12. nov. 2015, 04:14 av Villa Holtet   [ oppdatert 12. nov. 2015, 04:20 ]

får vi besøk av fotballspiller 

Dan Eggen (født 13. januar 1970 i Oslo) er en norsk fotballspiller og -trener. Eggen var midtstopper, og er én av bare sju spillere som har spilt for det norske A-landslaget uten å noen gang ha spilt i den norske toppserien. Eggen spilte totalt 25 landskamper, og scoret to landslagsmål. Han har tidligere trent Kolbotns kvinnelag i toppserien for kvinner og KFUM-Kameratene Oslo.

Spillerkarriere

I det hele tatt kan man si at Eggen hadde en ganske uvanlig karriere. Han hadde kun erfaring fra 4. divisjonsklubben Ready da han flyttet til København i 1990, og hadde vel strengt tatt ingen ambisjoner om å bli profesjonell fotballspiller da han kort tid etter signerte for den danske klubben Frem. Han spilte imidlertid så godt i denne klubben at han i 1993 ble kjøpt av storklubbenBrøndby. Samme år debuterte han på det norske landslaget i en privatlandskamp mot Færøyene.

Eggen var på dette tidspunktet fortsatt relativt ukjent i Norge, og det var totalt uventet at han i 1994 ble tatt med i Norges VM-tropp. Det ble ikke noe spilletid på Eggen i VM-sluttspillet, og det skulle ta nesten tre år før neste gang han ble tatt ut på landslaget. Han fikk imidlertid tillit igjen på landslaget i 1997, og ble senere samme år kjøpt av den spanske klubben Celta Vigo. Eggen var med i Norges tropp under VM i fotball 1998, og spilte samtlige av Norges fire kamper i sluttspillet, og scoret Norges andre mål i kampen mot Marokko som endte 2-2. Han spilte hele kampen da Norge slo Brasil 2–1, og dette var etter hans egne utsagn høydepunktet i landslagskarrieren. Deretter ble han nok en gang satt ut av laget, og kom ikke tilbake på landslaget før neste sluttspill. I mellomtiden skiftet han klubb, og signerte for spanske Alavés.

Norge kvalifiserte seg til EM i 2000 uten Eggen på laget, men da Ronny Johnsen og Erik Hoftun måtte melde forfall på grunn av skade, ble Eggen tatt ut i EM-troppen. Han gjorde en svært god innsats i sluttspillet, og var sterkt bidragsytende til at Norge bare slapp inn ett mål i turneringen. Likevel ble han nok en gang satt ut av laget etter EM-sluttspillet, og fikk bare noen få kamper til for landslaget.

Høydepunktet på klubbnivå kom i 2001, da Eggen og hans Alavés svært overraskende gikk helt til finalen i UEFA-cupen. I finalen tapte klubben 4-5 mot Liverpool i et fyrverkeri av en fotballkamp. Senere pådro Eggen seg en skade, og spilte nesten ikke en eneste kamp til for Alavés. Han avsluttet karrieren i franske Le Mans, og la opp som spiller høsten 2004.

Trenerkarriere

Eggen var medtrener for KFUM's juniorlag menn i 2007 og 2008, før han tok over Kolbotns kvinnelag i 2009. Laget tok bronse i serien etter å ha ledet etter halvspilt serie, noe lokalavisen betegnet som svært overraskende. Før sesongen 2012 tok han over treneransvaret for KFUM, sammen med Esten O. Sæther.


Comments