Siste nytt‎ > ‎

Onsdag 2. mars

lagt inn 28. feb. 2016, 09:36 av Villa Holtet   [ oppdatert 29. feb. 2016, 00:08 ]
Foredrag om: Marie Antionette -Østerisk prinsesse, giljotinert under den Franske revolusjonen Av praktiske årsaker omrokkerer vi foredrag 2 og 16 mars.
Det vil si at vi på onsdag får vi besøk av Johan Kofstad, født 15.oktober 1934. Han er lege med spesiell interesse for norske fjell og mye annet. Hans foredrag handler om Marie Antoinette (Marie Antonia) som var en østeriksk prinsesse som fikk en streng oppdragelse av sin mor, keiserinne Maria Theresia. Allerede da hun var 14 år ble hun utpekt til å gifte seg med den franske kronprins, den senere kong Ludvig XVI., som var ett år eldre enn Marie Antoinette. Tanken var at nå skulle Habsburgerne og Bourbonene forenes, og derved ville det bli fred i Europa til evig tid!

Marie Antoinette flyttet til Versailles i 1770 og ble gift ca. 15 år gammel. Livet på slottet i Versailles var særdeles luksuriøst med et voldsomt pengeforbruk. Frankrike var dessuten i krig, bl. a. på østkysten av USA. Statskassen var etter hvert nesten tom. Det ble tiltagende misnøye i Frankrike, bl.a. fordi adelen og geistligheten ikke betalte skatt. I 1789 brøt det ut revolusjon, og kongeparet måtte flytte fra Versailles til Paris. Satt etter hvert under streng bevoktning, særlig etter at de gjorde et mislykket forsøk på å flykte ut av Frankrike. Kongen ble dømt til døden
ved guilljotinering, og ble henrettet i januar 1793. Marie Antoinette ble senere også dømt til døden og ble henrettet 16.oktober 1793. Dermed var monarkiet i Frankrike definitivt avskaffet.


Comments